loading...
تفریحی
شادروز بازدید : 217 سه شنبه 21 بهمن 1393 نظرات (0)

 

5 سۆال مهم درباره تغذیه زنان - آکا

 

 



 

تغذیه زنان, مواد غذایی مورد نیاز زنان, تغذیه زنان ورزشکار

تغذیه زنان, مواد غذایی مورد نیاز زنان, تغذیه زنان ورزشکار, نیازهای تغذیه‌ای زنان, غذیه دختران, سوءتغذیه, مواد غذایی مفید برای دختران, بیماریهای زنان, بهداشت بانوان,سلامت بانوان بهداشت خانم ها

5 سۆال مهم درباره تغذیه زنان  
انجام مطلوب مسئولیت‌های زنان در خانواده و در سطوح اجتماعی نیازمند بهره‌مندی زنان از سلامت و به ویژه تغذیه سالم در تمام دوران‌های زندگی است. در اینجا نگاهی می‌اندازیم به 5 سۆال مهم درباره تغذیه زنان علی‌الخصوص تغذیه زنان ورزشکار.


1- آیا تغذیه زنان ورزشکار باید با تغذیه زنان دیگر متفاوت باشد؟
بله؛ افزایش میزان فعالیت بدنی، افزایش سرعت ترمیم بافت‌ها، نیاز به ساخته شدن عضلات و حفظ محتوا و توان بافت عضلانی موجود، باعث افزایش نیاز این زنان به انرژی، پروتئین و سایر مواد مغذی می‌شود.


2- تغذیه زنان ورزشکار باید چگونه باشد؟
نیازهای تغذیه‌ای زنانی که به صورت غیرحرفه‌ای ورزش می‌کنند، تفاوت چندانی با سایر زنان ندارد اما زنانی که به صورت حرفه‌ای ورزش می‌کنند، نیاز بیشتری به مواد مغذی دارند و البته این افزایش بر حسب خصوصیات فیزیولوژیک، نوع ورزش و شدت ورزش آن‌ها متفاوت است.
از طرف دیگر، در زنانی که به صورت حرفه‌ای ورزش می‌کنند، ممکن است شدت نیاز چنان بالا باشد که مکمل‌های تغذیه‌ای تجویز شود و بنابراین ضروری است که ورزشکاران حرفه‌ای تحت نظر یک متخصص تغذیه به ورزش بپردازند.


3- آیا مادران باید از سنین کودکی و نوجوانی به فکر تغذیه‌ی سالم دختران خود باشند؟
بله؛ تغذیه دختران در دوران کودکی و نوجوانی، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و سوءتغذیه در این دوران، در حقیقت نسل آینده را در معرض خطر قرار می‌دهد؛ زیرا دختران به عنوان مادران آینده، باید قبل از بارداری از ذخایر کافی مواد مغذی بهره‌مند باشند تا بتوانند دوران بارداری و شیردهی را موفق پشت سر بگذارند.
دخترانی که به دلیل سوءتغذیه، دچار کم‌وزنی و کوتاه‌قدی شده‌اند، دارای لگنی کوچک‌تر هستند و در دوران بارداری، جنین آن‌ها نمی‌تواند رشد مناسبی داشته باشد و در نتیجه، احتمال تولد نوزاد کم وزن (کمتر از 2500 گرم) در آن‌ها افزایش می‌یابد.


خطر مرگ‌ومیر نیز در کودکان کم‌وزن بیشتر است. ضمن این که کودکان کم‌وزن معمولاً مشکلات بیشتری در زمینه رشد، تغذیه و سیستم ایمنی دارند. علاوه بر این‌ها، عادات تغذیه‌ای در این دوران شکل می‌گیرد و در صورتی که افراد نتوانند تغذیه مناسبی در این دوران داشته باشند، امکان بروز برخی از بیماری‌ها مانند پوکی استخوان، چاقی، سرطان و کم‌خونی در سنین بالاتر افزایش می‌یابد.


4- آیا دختری که تغذیه مناسبی نداشته و حالا به بیماری کم‌خونی(که میزان بروز آن در زنان، بیشتر است) مبتلا شده و در آستانه ازدواج قرار دارد، می‌تواند با تغذیه صحیح مشکل خودش را حل کند؟
در مورد کم‌خونی، بله! هر زمان که کم‌خونی تشخیص داده می‌شود، لازم است که درمان تحت نظر پزشک انجام شود و در کنار آن، پیروی از یک رژیم غذایی مناسب که حاوی منابع غذایی آهن و ویتامین C باشد، باید رعایت شود.
در مورد کم‌خونی ذکر این نکته نیز مهم است که درمان فقط منوط به طبیعی شدن میزان هموگلوبین نیست و برای تکمیل ذخایر آهن بدن لازم است، درمان کم‌خونی حداقل 2 ماه پس از طبیعی شدن هموگلوبین ادامه یابد. به این نکته باید توجه شود که در صورت بروز کم‌خونی، تنها پیروی از رژیم غذایی مناسب کافی نیست و حتماً درمان دارویی نیز باید انجام شود.


5- آیا مشکلات تغذیه‌ای دختران در سنین بالاتر نیز قابل درمان است؟
با توجه به نوع بیماری البته شرایط متفاوتی وجود دارد؛ مثلاً کوتاه قدی حاصل از تغذیه نامناسب دوران کودکی و نوجوانی را در سنین بعد از بلوغ نمی‌توان جبران کرد. چاقی و کم‌خونی حاصل از تغذیه نامطلوب دوران کودکی را به سختی می‌توان در سنین بالاتر کنترل کرد و در مورد پوکی استخوان فردی که تغذیه نامطلوبی در دوران کودکی و نوجوانی داشته نیز با تغذیه مطلوب در بزرگسالی تنها می‌توان آن را به تأخیر انداخت.


خانواده‌ها تغذیه دختران نوجوان را جدی بگیرند
کمبودهای تغذیه‌ای دختران در دوران کودکی و نوجوانی خطرات جبران ناپذیر بیشتری را نسبت به پسران دارد، زیرا سوءتغذیه آن‌ها، مشکلات عدیده‌ای را در دوران بارداری و پس از آن برای مادر و جنین به وجود می‌آورد.


اختلال تغذیه دختران نوجوان
اختلال غذا خوردن در دختران نوجوان رو به افزایش است زیرا آن‌ها برای کاهش وزن خود به نخوردن مواد غذایی رو می‌آورند که موجب اختلالات جسمی و حتی کاهش یادگیری می‌شود. تغذیه سالم برای دانش آموزان از اهمیت زیادی برخوردار است همچنین حدود 20 تا 25 درصد از جمعیت دنیا را کودکان و نوجوانان تشکیل می‌دهند.
گروه کودکان و نوجوانان جزء گروه‌های آسیب‌پذیر تلقی می‌شوند به دلیل این که آن‌ها در این دوران جهش رشد، تغییرات هورمونی، تغییرات الگوهای رفتاری و استخوان‌سازی را تجربه می‌کنند.

 

ساخت توده عضلانی در پسران بیشتر مطرح است و نیاز این گروه به مواد غذایی مغذی نسبت به گروه‌های دیگر افزایش پیدا می‌کند همچنین در پسران نوجوان بحث انرژی و پروتئین مطرح است و برای ساخت استخوان و عضله بیشتر به مواد پروتئینی نیاز دارند. دختران بیشتر به ریز مغذی‌ها نیاز دارند چرا که دختران بین سنین 11 تا 13 سال به بلوغ کامل می‌رسند و به کلسیم، منیزیم، آهن و روی نیاز دارند همچنین دختران در این سن دارای تغییرات رفتاری هستند که ممکن است رشد آن‌ها را به خطر بیندازد و کمبود مواد مغذی در میان کودکان و نوجوانان دختر موجب بروز عوارض جسمی و حتی ذهنی می‌شود.


اختلال غذا خوردن در دختران روز به روز افزایش پیدا می‌کند و به دلیل این که بیش از 50 درصد افراد جامعه ایرانی مبتلا به چاقی و اضافه وزن هستند، دختران نوجوان تحت تأثیر دوستان، پدر و مادر و اطرافیان خود قرار می‌گیرند و برای اینکه وزن خود را کاهش دهند، به دلیل این که از رژیم غذایی نیز سر در نمی‌آورند به نخوردن غذا رو آورده و دچار کمبود مواد غذایی و اختلالات یادگیری می‌شوند.

 

منابع:
farsnews.com
salamatnews.com

tebyan.net

شادروز بازدید : 255 یکشنبه 19 بهمن 1393 نظرات (0)

 

اولین پریود دختران نوجوان

 

 دختران نوجوان و اولین پریود
بحث مفصل و دقیق درمورد قاعدگی را کنار بگذارید. در اینجا می گوییم چگونه سرصحبت را باز کنید و به دخترتان کمک کنید تا با اولین پریود خود کنار بیاید. توجه کنید که اولین پریود می تواند آن قدر سریع اتفاق بیفتد که تعجب و اضطراب دختر نوجوان را برانگیزد.

 

امروز او دختری نوجوان، آرام و خوشحال است، روز بعد زنی جوان است که آغاز قاعدگی را تجربه می کند و این امر شاید با اولین تنش  روحی و یا نشانه های دیگر قاعدگی ، همراه باشد.
اولین پریود یک دختر، گرچه بیشتر شبیه دردسر است تا حادثه ای مهم، اما نقطه عطفی در زندگی او به شمار می رود. پریود شدن ، نشانه تغییر از کودکی به بزرگسالی است ؛ چون پریودشدن نشان می دهد که یک دختر می تواند باردار شود.
علایم اولین پریود
سنی که در آن اولین پریود آغاز می شود،  بسیار متفاوت است. بعضی دخترها ، در سن هشت سالگی پریود می شوند و بعضی تا سن پانزده سالگی هنوز پریود نشده اند.
اغلب نشانه هایی وجود دارد که نشان می دهد دخترها دارند به اولین پریود نزدیک می شوند. بزرگ شدن سینه و رشد موهای زاید، چندسال قبل از قاعدگی آغاز می شود. حدودا یک سال قبل از اولین پریود، جهشی در رشد دخترها ، مشاهده می شود.
اولین پریود معمولا بسیار سبک است و گاهی در آن فقط لکه بینی و خونریزی کمی وجود دارد.
اولین سیکل قاعدگی ۲۸ روز طول می کشد اما پریودها اغلب در اولین سال های قاعدگی نامنظم هستند. در این زمان، دخترها شاید در چند سیکل پریود نشوند یا سیکل های قاعدگی چندبار در یک ماه رخ دهد یا کمتر از حد انتظار باشد. اگرچه این نوسان ها طی چندسال اول قاعدگی متداول هستند، اما اگر پریودها منظم نیستند با پزشک دخترتان مشورت کنید.
از جنبه موارد روحی پریود، دخترتان شاید درمورد بروز پریود تعجب کند، اما درکل این امر نشانه ورود به بزرگسالی است. اما برخی والدین مشاهده می کنند که دخترشان مضطرب شده یا ترسیده است. این امر نیز طبیعی است؛ اما همگی این ها دلیلی است تا درددل و گفتگوی صمیمانه و جدی با یکدیگر داشته باشید.
سر صحبت را باز کنید.
به جای آن که با دخترتان به شکل رسمی و خشک درمورد قاعدگی صحبت کنید، سعی کنید صریح و صادقانه سرصحبت را بازکنید و از دخترتان بپرسید که چه سوالاتی دارد.
موارد زیر توصیه هایی برای پاسخگویی به سوالات دخترها ، در مورد قاعدگی است:
- چرا دخترها پریود می شوند؟

در صحبت کردن با دخترتان در این مورد که چرا زن ها دچار سیکل قاعدگی می شوند، رویکردی مثبت داشته باشید. به او بگویید که سیکل قاعدگی بخشی از زندگی طبیعی است که به یک زن، امکان باردارشدن را می دهد. زمانی که بارداری در یک سیکل قاعدگی رخ ندهد، هورمون ها به بدن علامت فرمان می دهند که دیواره رحم را تخریب کرده و از نو بازسازی کند . این همان کاری است که در پریود رخ می دهد.
- سندرم قاعدگی چیست؟

بگویید که درست قبل از شروع پریود، برخی دخترها و زنان دچار علایم سندرم قاعدگی می شوند که شامل نوسان های روحی، زودرنجی، نفخ شکم  و حساس شدن  سینه ها نسبت به  لمس شدن است.

بیشتر دخترها تا سال های بعد از پریودهای اول، دچار نشانه های سندرم قاعدگی نمی شوند ، اما برای افرادی که دچار آن می شوند استراحت، ورزش منظم و رژیم غذایی منظم، می تواند به کاهش این عوارض کمک کند.
- آیا دچار گرفتگی عضلات خواهم شد؟

دخترها معمولا در آغاز پریود دچار درد و گرفتگی زیر شکم و کمر می شوند. این گرفتگی ها معمولا ملایم بوده و با استفاده از مسکن ها آرام می یابند. اما اگر انقباض و گرقتگی ها شدید است ، باید با پزشک  صحبت کنید.
- آیا باید از پنبه یا نواربهداشتی استفاده کنم؟

از هردو برای جذب خون پریودی استفاده می شود. باید حداقل هر ۴ یا شش ساعت یکبار عوض شوند. نوارها در لباس زیر ، جای می گیرند و تعویض آن برای دخترهای جوان راحت تر است.  درمورد پنبه، باید به دخترتان بگویید که آن را چطور در محل درست آن قرار دهد، بنابراین خیلی هم نامناسب نیستند.
- از من چقدر خون خواهد رفت؟

بگویید که طی پریود احتمالا به اندازه چند قاشق چایخوری خون از دست می دهید، گرچه گاهی نیز بیشتر می شود. اگر ساعت به  ساعت  مجبور به تعویض نوار یا پنبه می شود ،  احتمالا مشکلی وجود دارد و باید با پزشک صحبت کنید.
- پریود من چقدر طول خواهد کشید؟

دخترتان باید به طور متوسط منتظر پریودی سه تا پنج روزه باشد. اما برخی دخترها پریودی کوتاهتر و برخی پریودی تا هفت روزه را دارند.
- من می توانم باردار شوم؟

داشتن سیکل قاعدگی بدین معنی است که بدن دختر تخمک گذاری می کند و برای بچه دارشدن آماده می شود. بعضی دخترها درست قبل از پریود اول تخمک گذاری می کنند. پس همزمان با بحث درمورد سیکل قاعدگی، با دخترتان درمورد میل جنسی و پیش گیری از بارداری نیز صحبت کنید.
هرچه بیشتر درمورد پریود و نشانه های سندرم قاعدگی به دخترتان اطلاعات بدهید، او در زمان رشد و تغییرات بدن احساس بهتری خواهد داشت و آماده تر خواهد بود.

اولین پریود دختران نوجوان

شادروز بازدید : 277 یکشنبه 19 بهمن 1393 نظرات (0)

 

کیست تخمدان چیست بیماری کیست تخمدان و درمان آن

کیست تخمدان,علائم کیست تخمدان,نشانه های کیست تخمدان

 نگران کیست تخمدان نباشید
بعضی ها اصلا نمی دانند کیست تخمدان چیست و چرا ایجاد می شود، اما تا اسمش را می شنوند، به ناباروری و نازایی فکر می کنند. عده دیگری هم هستند که باور دارند کیست های تخمدانی یعنی همان سرطان تخمدان و برای همین، با شنیدن این موضوع حسابی نگران می شوند. در صورتی که متخصصان زنان و زایمان تعریف دیگری برای کیست تخمدان دارند و تاکید می کنند، کیست تخمدان همیشه بدخیم نخواهد بود.


دکتر حقگو با تائید این مطلب می گوید: شایع ترین توده های تخمدان در سنین میان ۲۲ تا ۴۵ سال، همین توده های کیستیک است که البته به طور کلی حدود ۸۰ تا ۸۵ درصد این توده ها خوش خیم خواهد بود.
این جراح و متخصص زنان و زایمان، کیست تخمدان را چنین تعریف می کند: به ساختمان های کیسه مانندی که حاوی مایع است، کیست گفته می شود. وجود این کیست ها در تخمدان، معمولا در سال های باروری یعنی در سنین میان بیست و دو تا چهل و پنج سالگی شایع است و در این سن و سال هم بیشتر آنها خوش خیم هستند.


کیست های مختلف؛ علل متفاوت
بی شک، خانم هایی که دچار کیست تخمدان می شوند، در پی یافتن راهی برای پیشگیری از ایجاد آن خواهند بود اما تا ندانیم کیست تخمدان به چه دلیلی ایجاد می شود، نمی توانیم راه حلی برای پیشگیری از بروز آن پیدا کنیم. دکتر حقگو با اشاره به این موضوع، یادآور می شود: اغلب کیست ها ناشی از اختلال عملکرد تخمدان است یا از انواع نئوپلاستیک که می تواند خوش خیم یا بدخیم باشد. بنابراین در یک دسته بندی کلی، کیست ها را می توان به دو گروه ناشی از اختلال عملکرد و نئوپلاستیک تقسیم کرد.


این پزشک متخصص با تاکید براین که ۸۰ تا ۸۵ درصد کل توده های تخمدان خوش خیم هستند، خاطرنشان می سازد: احتمال این که توده های تخمدانی در سنین کمتر از چهل و پنج سالگی بدخیم شود، کمتر از ۶ درصد است و با توجه به سن شایع بروز کیست های تخمدانی مشخص می شود، معمولا جای نگرانی در این باره وجود ندارد اما در صورت روبه رو شدن با این کیست ها، باید به پزشک مراجعه و براساس نظر او نسبت به درمان اقدام کنید.


وی در ادامه توضیح می دهد: احتمال بروز کیست های عملکردی تخمدان ـ که بر اثر اختلال عملکرد و اختلالات هورمونی ایجاد می شود ـ با استعمال دخانیات افزایش پیدا می کند. از طرف دیگر، مصرف قرص های جلوگیری از بارداری احتمال ایجاد کیست های عملکردی را کاهش می دهد.


برخی کیست ها هم منشا مادرزادی دارد و برخی دیگر ناشی از متاستاز توده های رحم، معده، پستان و روده به تخمدان است. علاوه بر این ، مصرف بعضی داروهای محرک تخمدان ـ که برای باروری از آنها استفاده می شود ـ می تواند زمینه ساز ایجاد کیست باشد. دکتر حقگو ضمن بیان این مطالب، می گوید: اندومتریوز نیز بیماری مهمی است که می تواند عاملی باشد برای نازایی، ولی علت ایجاد آن ناشناخته است و بعضی عوامل محیطی و ژنتیک را در بروز آن موثر دانسته اند.


نشانه های متنوع؛ از درد تا نازایی
بعضی ها از درد شکایت می کنند، عده ای دچار اختلالات قاعدگی می شوند و گروهی هم اصلا متوجه وجود کیست نخواهند شد تا زمانی که اقدام به بارداری کنند و با مشکل مواجه شوند. بنابراین نباید منتظر نشانه خاصی باشید چون به گفته دکتر حقگو، علائم و نشانه های هر یک از کیست ها براساس نوع آن می تواند متفاوت باشد. همچنین با توجه به این که تخمدان در حفره شکمی قرار دارد، بروز کیست ممکن است در مراحل اولیه نشانه خاصی برای فرد ایجاد نکند مگر این که کیست ها از نوع عملکردی و فعال از نظر هورمونی باشد که نشانه های آن به صورت نداشتن تعادل هورمونی مانند خونریزی غیرطبیعی نمایان می شود.


وی می افزاید: بعضی افراد هم فقط با درد ناگهانی روبه رو می شوند که این درد ناشی از پیچ خوردن توده است یا پارگی کیست و خونریزی داخل آن که در این شرایط، بیمار با درد شکمی حاد و به صورت اورژانسی به پزشک مراجعه خواهد کرد.


بعضی انواع کیست ها ممکن است علائم دیگری مانند اتساع شکم داشته باشند. به گفته این متخصص زنان، در چنین مواقعی کیست آن قدر بزرگ می شود که این مشکل را برای فرد ایجاد می کند یا حتی ممکن است بزرگ شدن کیست، درد و ناراحتی یا احساس فشار در قسمت های تحتانی شکم ایجاد کند. همچنین در صورتی که کیست روی دستگاه ها و اعضای مختلف بدن اثر فشاری داشته باشد، مشکلات دیگری مانند تکرر ادرار بر اثر فشار بر مثانه یا درد پهلو به دلیل وارد شدن فشار بر کلیه ایجاد خواهد کرد.

در بیماری تخمدان پلی کیستیک، کیست ها با نشانه های ظاهری خودشان را نشان می دهند و موجب رشد موهای زائد، آکنه و ریزش مو از نوع مردانه در خانم ها خواهند شد.

علائم متفاوت کیست های اندومتریوز:

این بیماری با نشانه های متفاوتی از جمله اختلال قاعدگی، درد زیر شکم، درد شدید هنگام نزدیکی و قاعدگی، درد در زمان اجابت مزاج و لکه بینی تظاهر می کند و حتی ممکن است ناباروری، تنها علامت کیست تخمدان باشد.


درمان کیست تخمدان؛ جراحی یا دارویی؟
خیلی ها فکر می کنند تنها راه درمان کیست های تخمدان، جراحی و خارج کردن توده است در حالی که دکترحقگو می گوید براساس سن و شرایط جسمی بیمار، علائم بیماری و مشخصات سونوگرافی و آزمایش های خون باید درباره روش درمان تصمیم گیری کرد.


اغلب کیست ها که کیست های فیزیولوژیک تخمدان هستند با یک درمان دارویی معمولی برطرف خواهند شد و حتی اگر بیمار کیست ساده فیزیولوژیک داشته باشد و هیچ دارویی هم مصرف نکند، انتظار می رود کیست پس از دو ماه کوچک تر شود، اما اگر بعد از این مدت، اندازه کیست تغییر نکند یا بزرگ تر شود، باید دنبال پیدا کردن علت اصلی و درمان صحیح آن باشیم.


وی با تاکید براین که اندازه توده در انتخاب روش درمان بسیار مهم است، می گوید: کیست های فیزیولوژیک تخمدان که خودبه خود ممکن است برطرف شوند، اندازه ای کوچک تر از شش سانتی متر دارند. بنابراین برای توده های ساده که محتویات داخل آن مایع و شفاف است و کدورتی دیده نمی شود، معمولا جای نگرانی وجود ندارد اما در صورتی که مایع داخل کیست شفاف نباشد، دیواره های ضخیمی در آن دیده شود یا اندازه اش بیشتر از شش تا هشت سانتی متر باشد، نیاز است بررسی دقیق تر انجام شود.

 

کیست تخمدان را می توان با روش جراحی باز یا لاپاراسکوپی عمل کرد و جراح براساس شرایط بیمار، نوع کیست و آزمایش های وی باید روش مناسب را انتخاب کند. البته تبحر جراح و امکانات در دسترس او نیز بر انتخاب روش جراحی تاثیرگذار خواهد بود.


خوراکی های مفید و مضر برای کیست های تخمدان :
درباره بعضی انواع کیست ها که علل ناشناخته دارند، هیچ رژیم غذایی مفید یا مضری مشخص نشده، اما انواع دیگری از کیست های تخمدانی هستند که با نحوه تغذیه فرد ارتباط خواهند داشت.

پیروی از رژیم های غذایی غنی از چربی و گوشت قرمز، احتمال بروز بیماری اندومتریوز را افزایش می دهد و به همین دلیل توصیه می شود، کسانی که سابقه این بیماری در خانواده شان وجود دارد، بیشتر از رژیم غذایی حاوی سبزیجات و میوه ها استفاده کنند.


بارداری و شیردهی از دیگر عواملی است که می تواند احتمال روبه رو شدن با این بیماری را کاهش دهد و یکی از عوامل محافظت کننده به شمار می آید.
بیماران زیادی هم هستند که وقتی متوجه کیست تخمدان می شوند، نمی دانند ورزش و فعالیت جسمی به ضررشان است یا نه. دکتر حقگو در این باره توضیح می دهد: برای بعضی انواع کیست ها و براساس اندازه آن، پزشک فعالیت ورزشی سنگین را ممنوع می کند تا احتمال پاره شدن کیست کاهش یابد، ولی برای کیست هایی که اندازه شان کوچک است، محدودیت خاصی در این زمینه وجود ندارد.

اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آرشیو
    آمار سایت
  • کل مطالب : 404
  • کل نظرات : 6
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 1
  • آی پی امروز : 70
  • آی پی دیروز : 58
  • بازدید امروز : 224
  • باردید دیروز : 77
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 1
  • بازدید هفته : 649
  • بازدید ماه : 2,535
  • بازدید سال : 16,095
  • بازدید کلی : 146,175